top of page
aima_banner_edited_edited.jpg
Για παιδιά Ε' & ΣΤ Δημοτικού
των Σχολείων Δυτικής Αττικής.
Εκπαιδευτικά Εργαστήρια διαθεματικής προσέγγισης Τέχνης & Επιστήμης

ΑΙΜΑ ΠΙΑ!...
ΠΑΙΖΟΥΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑΙμα πια! ... Παίζουμε, μαθαίνουμε και το αίμα δεν φοβόμαστε!» απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ε’ &  ΣΤ’ Δημοτικού. Αποτελείται από 8 διαδικτυακά, διαδραστικά εργαστήρια STEM για σχολικές τάξεις και μιας διαδικτυακής συζήτησης που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό με τη συμμετοχή μελών του Μουσείου Φυσιολογίας “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) , εκπαιδευτικών και ψυχολόγων. 

Μέσω του προγράμματος θα ωφεληθούν 600 μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης σε Σχολικές Δομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής καθώς και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών.

Η ομάδα ΑΝΑΣΣΑ σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σχεδίασε ένα πρόγραμμα το οποίο δρα παιδαγωγικά μέσα από έγκυρη επιστημονικά πληροφόρηση και βιωματικές δραστηριότητες για τη λειτουργία και τη μελέτη του αίματος με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση των φόβων των παιδιών για την ιατρική πρακτική. Επιπλέον, το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης προς τους επαγγελματίες της Υγείας και στην αλλαγή στάσης απέναντι στις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και τους εμβολιασμούς, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού εργαστηρίου που πραγματοποιείται σε απευθείας σύνδεση με το Μουσείο Φυσιολογίας “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ” του ΕΚΠΑ, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις γύρω από το αίμα και τις ιατρικές εξετάσεις,  καλλιεργούν δεξιότητες STEM, διαμορφώνουν κριτική σκέψη και μεταφέρουν πληροφορίες/εντυπώσεις και σε άλλες ηλικιακές ομάδες παιδιών και ενηλίκων προτρέποντας σε αλλαγή αντιλήψεων. Απώτερος στόχος του προγράμματος  είναι  η αύξηση του ποσοστού των παιδιών που δεν φοβούνται τον γιατρό και τις ιατρικές διαδικασίες με αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής τους σε διαγνωστικές εξετάσεις και εμβολιασμούς, με συνέπεια την πρόληψη των ασθενειών και την έγκαιρη θεραπεία τους.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τις Επιστήμες Υγείας ως επαγγελματικό τομέα, επιλέγοντας μακροπρόθεσμα σχετικές σπουδές. Τέλος, εκπαιδευτικοί και γονείς ενδυναμώνονται μέσα από τη διαδικτυακή συζήτηση ενημέρωσης καθώς και την πρόσβασή τους σε αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό. 

Το διαδικτυακό πρόγραμμα «ΑΙμα πια! ... Παίζουμε, μαθαίνουμε και το αίμα δεν φοβόμαστε!» θα πραγματοποιηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου 2023 έως και τον Μάρτιο 2024 σε σχολικές δομές της Δυτικής Αττικής. 

Η δράση είναι εξ ολοκλήρου δωρεάν για τους συμμετέχοντες και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από  το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ευχαριστούμε την Science United Project για την πολύτιμη συνεργασία στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος.

Οι σχολικές δομές της Δυτικής Αττικής που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην δράση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση anassa.art@gmail.com και στα τηλέφωνα 6977353886 και 2105013404.

aima_banner_edited_edited.jpg
aima_banner.png

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

3 (4).jpg

Ιδέα: ομάδα ΑΝΑΣΣΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Αναστάσιος Φιλίππου

Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας – Φυσιολογίας της Άσκησης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Μουσείου Φυσιολογίας «Γεώργιος Κοτζιάς»

Φλώρα Ζαράνη

Δρ. Βιολογίας, Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ξένια Γαϊτανάρη

Δρ. Οικονομικών της Υγείας, Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Λεμπέσης

Μοριακός Βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ)

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:

Κατερίνα Τσικαλάκη

MScEd, βιολόγος, εκπαιδευτικός, Science United Project

Ντόρα Ζαχαροπούλου

Ηθοποιός & σκηνοθέτις, καθηγήτρια υποκριτικής, πτυχιούχος Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ, AMKE ANAΣΣΑ

Εμψύχωση εργαστηρίου: Κατερίνα Τσικαλάκη, Science United Project  /  Περιγραφή και προετοιμασία χρήσης ιατρικών οργάνων: Παναγιώτης Λεμπέσης, Μοριακός Βιολόγος, επιστημ. συνεργάτης Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ  /  Παραγωγή kit υλικών: Πέπη Ζαχαροπούλου, ΑΜΚΕ  ΑΝΑΣΣΑ, 

Οργάνωση παραγωγής project: Ντορα Ζαχαροπούλου, ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ  /  Γραφιστικά: ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ  /  Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Έλενα Γρίβα

bottom of page